Hvad man skal gøre hvis pejsen ryger

Nogle pejse fungere fint, så længe du holder en kæmpe ild igang. Men falder ilden til gløder begynder det at ryge. (Du vil opleve at denne type pejs også ryger ved opstart). Løsningen er at brænde på fuld knald indtil foråret, når du kan åbne vinduerne ... Det var selvfølgelig en joke. Men helt seriøst, læs videre hvis din pejs er okay på fuld knald, men ryger når den brænder lavt.

Sommetider skyldes det et design problem, der let kan løses. I andre tilfælde er det mere alvorligt, og vanskeligt at afhjælpe. Der er flere forskellige typer design problemer, der kan forårsage røgfyldte pejse. Nogle af disse er nemme at kontrollere. Andre kræver færdighederne kun en professionel skorstensfejer har. Her er nogle  at være opmærksomme på:

Kold pejs flue

Hvis en muret pejs skorsten er bygget på ydersiden af huset, og ikke i midten af huset, vil skorstenens struktur (og derfor flue) undertiden køle hurtigt når ilden brænder mindre. Især på blæsende eller regnfulde dage, hvor vejrforholdene trækker varme fra murværkets struktur hurtigere, kan denne afkøling oprette en omvendt problem: Et kold lufts dræn, så røgen istedet at blive drænet op og ud af skorstenen, ender nede i stuen.



Det er lettere for murere at bygge skorstene på ydersiden af huset, efter at huset strukturen er bygget færdigt. Men, udluftnings specialister anbefaler at opbygning af murede skorstene sker på indersiden af huset struktur, for at undgå problemer fra kolde luftstrømme.

Nogle gange kan du afhjælpe denne type problemer med et  sæt glas pejs døre. Når ilden brænder lav, lukkes dørene for at stoppe røgen i at komme ind i huset. Dette er den nemmeste og billigste løsning, og den første mulighed du bør overveje, før du bruger penge på strukturelle ændringer.

En bemærkning om pejs glasdøre

Glasdøre er nyttige, selv for ikke-problematiske pejse, da du kan lukke dørene før du går i seng og derfor forhindre varmetab op igennem fluen. Husk, du må ikke lukke spjældet indtil branden er helt brændt ud hvilket som regel tager en dag eller mere.

Utilstrækkelig højde på pejse skorstenen

Denne er temmelig let at kontrollere. Først tjekkes det, om skorstenen opfylder den grundlæggende skorstenshøjde regel: Skorstenen bør være mindst 3 meter højere end det højeste punkt, hvor den passerer gennem taglinje, og mindst 2 meter højere end nogen del af huset inden for ti meter af det.

Med andre ord skal alle skorstene nå mindst tre meter over taget. Og for at finde ud af, om din skal være højere end tre meter, mål ti meter ud på alle sider horisontalt fra siden af skorstenen. Hvis du rammer taget, eller enhver anden struktur, skal skorstenen være mindst to meter højere end dit målepunkt. Hvis skorstenen er kortere, kan du sandsynligvis opleve røg problemer, især (men ikke kun) når det blæser.

 


Der er nogle grunde til at bygge en skorsten højere end det kræves i henhold til reglen. For eksempel, hvis skorstenen er bygget ned nær tagrende linjen, og selve huset er meget højere end toppen af skorstenen, skal du måske bruge en højere skorsten. Dette skyldes stak-virkningen af huset. (Stakke Effekten: bevægelse af luft i huset skabt af forskellen i tryk mellem luft i huset og luft udenfor).

Her er hvordan det fungerer

Hvis en stor mængde opvarmet luft forlader huset i toppen (fra et utæt eller dårligt isoleret tag, åbne vinduer ovenpå, osv.) vil huset fungerer som en skorsten, eller stak, og der vil derfor komme luft ud og op fra nedenunderfor at erstatte den opvarmede luft, der er er flyttet. Hvis stakken effekten i huset er stærkere end skorstenstrækket, har du et problem, da huset vil trække luft fra skorstenen. Det betyder giftig røg direkte ind i din stue.

Måling af dette bliver temmelig kompliceret, så hvis du har mistanke om et stak effekt problem, undersøg de andre muligheder først (især trykket i huset), og kontakt din skorstensfejer til råds, hvis du stadig tror stak effekten er synderen.

Write a comment

Comments: 10